New Yorkin metro

New Yorkin metro

New Yorkin metro (subway) on yksi eniten käytettyjä julkisen liikenteen kulkuneuvoja newyorkilaisten keskuudessa. Metro on helppo ja turvallinen tapa matkustaa kaikkialle New Yorkin kaupungissa. New Yorkin metro toimii 24 tuntia vuorokaudessa, 7 päivää viikossa vuoden ympäri. MetroCardilla yhdensuuntainen matka maksaa 2,75$ ja on täten yksi halvimmista tavoista tutustua kaupunkiin.

Tilaa New York MetroCard jo ennen matkaa tästä

New Yorkin metro (”trains”)

Newyorkilaiset kutsuvat metrolinjoja juniksi (engl. trains). New Yorkin metroverkostossa on 468 asemaa ja 24 linjaa. Metrolinjat on nimetty kirjaimin A, B, C jne. ja numeroin 1, 2, 3. Linjat liikennöivät Manhattanilla, Bronxissa, Brooklynissa ja Queensissa.

Metro kulkee 2–5 minuutin välein ruuhka-aikoina ja 10–15 minuutin välein päivällä ja noin 20 minuutin välein iltaisin ja öisin. Kiireisintä on yleensä arkisin kello 7.30–9.30 ja 16.30–18.30 välisenä aikana. Myöhään illalla suosittelisin kuitenkin ottamaan taksin, erityisesti jos matkustat yksin tai kaukaisemmille hallintoalueille.

New Yorkin metro sisalta 42nd Street -metroasema

Miten New Yorkin metrossa matkustetaan?

New Yorkin metroa on helppo käyttää. Ensimmäiseksi tarvitset metrokartan, joka näyttää kaikki metrolinjat ja -asemat. Voit ladata puhelimeesi ilmaisen, offline-tilassa toimivan Eric’s New York App -karttasovellukseni tai lataa metrokartta tästä PDF-tiedostona. Ilmaisia metrokarttoja on saatavilla myös useimmilla metroasemilla. Voit paikallistaa sijaintisi kartalta ja katsoa, mistä löytyy lähin metroasema. Jos asemalla on musta piste, se on ”local train”. Jos asemalla on valkoinen piste, on se ”express train”. Local trainit pysähtyvät kaikilla asemilla reitin varrella, kun taas express trainit pysähtyvät vain osalla asemista. Jos haluat matkustaa New Jerseyyn, katso PATH-juna.

Kun tiedät minkä metrolinjan tarvitset, voit suunnata lähimmälle asemalle. Kaikki asemat on merkattu selkeästi ja niiden sisäänkäynnissä lukee kulkeeko linja pohjoiseen (Uptown ja Queens) tai etelään (Downtown ja Brooklyn).

Huom: Aikataulut saattavat muuttua paljonkin viikonloppuisin suunnitelluista korjaustöistä johtuen. Lue aina tarkkaan metroasemilla olevat ilmoitukset. Niissä neuvotaan vaihtoehtoinen reitti.

Interaktiivinen kartta

Metrolla matkustamisesta New Yorkissa on tehty entistä helpompaa. Osalla asemista on interaktiivinen kartta. Nämä kartat ovat isoja kosketusnäyttöruutuja, jotka auttavat määränpäähän matkustamisessa. Ne ilmoittavat myös myöhästymisistä tai sähkökatkoista, jotka voivat vaikuttaa matkaan.

New Yorkin metro - Metrolaituri New Yorkin metro - Eric's New York App

Mikä MetroCard kannattaa ostaa?

New Yorkin matkakortti on nimeltään MetroCard. Yhdensuuntainen matka maksaa normaalisti 3,00$, mutta jos ostat Pay-Per-Ride MetroCardin (MetroCardin, johon voit ladata arvoa), maksat yhdensuuntaisesta matkasta vain 2,75$. Määränpää ei vaikuta hintaan, sillä matka maksaa aina 2,75$, matkustitpa sitten kuinka pitkälle tahansa. Vaihtoehtona on myös Unlimited Ride MetroCard, jolla voit matkustaa rajatta 7 päivän ajan. Se maksaa 33$ plus 1$ kortista. Unlimited-kortti on kätevä, jos aiot matkustaa metrolla paljon. Alle 112cm pituiset lapset matkustavat ilmaiseksi, heille ei ole ikärajaa. Eläkeläiset maksavat saman hinnan kuin muutkin.

MetroCardille voi ladata saldoa kaikilla asemilla joko lippuautomaatilla tai lippuluukulla. Voit maksaa käteisellä tai luottokortilla. Jos lippuautomaatti pyytää postinumeroa (ZIP Code), käytä ”99999”. Jokaisesta uudesta MetroCardista pitää maksaa 1$ käsittelymaksu. Sen jälkeen kortin voi ladata niin useasti kuin haluaa, eikä se maksa ylimääräistä. Voit ostaa enintään kaksi MetroCardia per luottokortti. Jos tarvitset tätä useamman MetroCardin, kannattaa tilata ne sivuiltani etukäteen jo ennen New Yorkiin lähtöä.

MetroCard toimii samalla tapaa kuin matkakortti Helsingissä, sillä Pay-Per-Ride MetroCardia (ei siis Unlimited MetroCardia) voi käyttää useampi ihminen samalla matkalla (max. 4 henkilöä). Liu’uta kortti lukijasta ja ojenna se seuraavalle matkustajalle jne. Tämä on täysin laillista! Joustava matkustustapa siis. Haluatko ostaa MetroCardin jo ennen matkaa? Osta New York MetroCard tästä

Sisaankaynti metroasemalle New Yorkissa Times Square -metroasema

Metron käyttäytymisäännöt ja etiketti

New Yorkin metrossa on käytösetiketti, aivan kuten muissakin maissa. Tässä muutama seikka, jotka kannattaa ottaa huomioon:

  • Tarjoa aina paikka raskaana olevalle naiselle, lasten kanssa matkustaville perheille tai vanhuksille
  • Älä tuijota ihmisiä junassa, laiturilla (tai missään muuallakaan)
  • Älä tuki oviaukkoja seisomalla tai laittamalla matkalaukkuja esteeksi
  • Älä seiso tukkimassa kääntöporttia MetroCardia etsien
  • Seiso rullaportaissa oikealla puolella, jotta ihmiset voivat ohittaa sinut vasemmalta
Ericin vinkki: Aikoinaan neuvoin ihmisiä ostamaan Unlimited MetroCardin hintaan 33$ + 1$ itse kortista, mikä on edelleen hyvä diili jos aiot käyttää metroa paljon. Nykyään suosittelen ostamaan Pay-Per-Ride MetroCardin ja lataamaan siihen saldoa. Tässä syy: Jos olet New Yorkissa 4–5 päivän ajan, metroa täytyisi käyttää vähintään kolme kertaa päivässä, jotta saisit rahoillesi kunnon vastineen. Osana päivistä tämä varmasti onnistuu, mutta välillä haluat varmasti matkustaa taksilla tai kulkea kävellen.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje


Hae lippuja
alkaen
saakka
Hae lippuja