Työskentely ja asuminen New Yorkissa

Työskentely ja asuminen New Yorkissa

Työskentely ja asuminen New Yorkissa ei ole helppoa. Minulta kysytään usein, miten onnistuin muuttamaan Yhdysvaltoihin. Annan aina saman vastauksen: se on vaikeaa. Viisumin saaminen New Yorkiin saattaa olla monimutkaista, erityisesti työviisumin saaminen. Ilman oleskelulupaa (green card) tai Yhdysvaltojen myöntämää viisumia et voi tehdä töitä ja pysyä New Yorkissa laillisesti.

Contents

Asuminen New Yorkissa

New Yorkissa asuminen on monien unelma. Vähintäänkin sitä se oli myös minulle! On sanomattakin selvää, ettei se ollut helppoa. EU-kansalaisena voit olla Yhdysvalloissa enintään 90 päivää ESTA-matkustusluvalla. Kannattaa huomioida, että ESTA ei oikeuta työskentelyyn Yhdysvalloissa.

Mitä minä tein? Minä lähdin New Yorkiin säästöjeni kanssa ja olin siellä kolme kuukautta. Ensimmäisen vierailuni aikana en voinut työskennellä (minulla ei ollut työviisumia), mutta opin tuntemaan kaupungin erittäin hyvin.

Asunnon vuokraaminen New Yorkissa

Asunnon vuokraaminen New Yorkissa on vaikeaa. Ensin sinun täytyy todistaa, että vuositulosi on 40 tai 45 kertaa kuukausivuokran suuruinen. Palkkalaskelmasi / työsopimuksesi tullaan tarkistamaan, jotta kyvystäsi vuokranmaksuun voidaan varmistua. Lisäksi tullaan tekemään joitain taustatutkimuksia. Valmistaudu maksamaan yhden kuukauden vuokraa vastaava takuusumma, ensimmäisen ja viimeisen kuukauden vuokra eli yhteensä kolmen kuukauden vuokra etukäteen.

Uutta asuntoa kannattaa alkaa etsiä 4–8 viikkoa ennen toivottua muuttopäivää, liian aikaisin ei kannata aloittaa. Yleensä vuokrasopimus tehdään yhdeksi vuodeksi, mutta enintään kahdeksi vuodeksi.

Asunnon löytämiseen on eri keinoja. Asuntoja voi etsiä välitystoimiston kautta, Googlesta hakemalla, Craigslist-nettisivuston kautta tai vastaamalla kerrostalojen julkisivuilta löytyviin ”annetaan vuokralle” -ilmoituksiin. Kaksi viimeisintä vaihtoehtoa ovat yleensä vähemmän rajoittavia ja voi olla helpompi vuokrata niiden kautta, mutta varo huijauksia. Lyhyempien vierailujen (pari kuukautta) ajaksi voi katsoa asuntoa Airbnb:stä. Kannattaa huomioida, että kun käyttää kiinteistönvälittäjää, joutuu usein maksamaan yhden kuukauden vuokran verran välityspalkkiota.

Työskentely ja asuminen New Yorkissa - Asunto vuokralle -mainos Työskentely ja asuminen New Yorkissa - Vuokrataan asunto

Asumiskulut New Yorkissa

Asumiskulut New Yorkissa voivat olla korkeita, koska se on kallis kaupunki. Täten onkin hyödyllistä tietää kuinka paljon kuluja on kuukausittain.

Asunto

Manhattanilla kohtuuhintainen yksiö maksaa noin 2500 dollaria kuukaudessa ja kaksio 3000–4000 dollaria. Brooklynista on vaikea löytää yksiötä alle 2000 dollarilla. Monet New Yorkissa jakavat asunnon. Jos valitset tämän vaihtoehdon, maksat 1200–1500 dollaria kuussa jaetusta asunnosta Brooklynissa tai Queensissa.

Laskut

Vuokran lisäksi maksat kaasusta ja sähköstä, jotka voivat olla kuukausittain lähes 100–200 dollaria. Tarvitset myös puhelinliittymän, kun muutat kaupunkiin. Edullisimmat vaihtoehdot ovat 40–80 dollarin välillä ja jos haluat nettiliittymän, siitä voit joutua maksamaan jopa 120 dollaria.

Matkakulut

Tarvitset myös ehdottomasti MetroCardin, jotta pääset liikkumaan. 30 päivän matkakortti maksaa 132 dollaria ja saat matkustaa sillä rajattomasti metrolla ja paikallisbusseilla.

Jotta vältät eksymisen uudessa kotikaupungissa ensimmäisten päivien aikana, suosittelen lataamaan ilmaisen sovellukseni New Yorkiin. Et tarvitse sitä varten internetyhteyttä ja GPS;n ansiosta pystyt näkemään sijaintisi milloin tahansa.

Ruokaostokset

Myös elintarvikkeet voivat olla kalliita, mutta tämä vaihtelee paljon asuinalueesta ja henkilöstä riippuen. Manhattanilla supermarketit ovat yleensä kalliita. Joskus noutoruoka voi tulla halvemmaksi. Aasialainen noutoruoka saattaa maksaa 8 dollaria ja usein siitä riittää syötävää vielä seuraavaksikin päiväksi. Yhden hengen elintarvikeostoksiin kannattaa varata 100–150 dollaria viikossa.

Vakuutus

En ole sisällyttänyt tähän sairausvakuutusta ja siihen on syynsä: sen hinta on hyvin henkilökohtainen. Jos suunnittelet olevasi New Yorkissa vain muutaman kuukauden, suomalainen vakuutus saattaa kattaa sinut. Jos työskentelet New Yorkissa, työnantajasi voi osallistua terveydenhoitokustannuksiisi tai sitten ei. Terveydenhuolto New Yorkissa on todella kallista, joten varmista, että olet vakuutettu, jotta voit nauttia vierailustasi huoletta.

Työskentely ja asuminen New Yorkissa - Asunto Manhattanilla Työskentely ja asuminen New Yorkissa - Asunto näköaloilla

Työskentely New Yorkissa

Työskennelläksesi New Yorkissa tarvitset työviisumin tai green cardin. Näitä myöntävät vain viranomaiset (Yhdysvaltojen suurlähetystö tai konsulaatti) ennen Yhdysvaltoihin matkustamista. Miten sitten saat sellaisen? Tarvitset Yhdysvalloissa toimivan yrityksen, joka toimii sponsorinasi. Tämä tarkoittaa sitä, että kun haet töitä Yhdysvalloista, tämän yrityksen täytyy tukea viisumihakemustasi New Yorkiin. Ilman sponsoria on erittäin vaikeaa työskennellä Yhdysvalloissa.

Toinen tapa saada viisumi Yhdysvalloissa elämiseen ja työskentelyyn on green card -arpajaiset. Joka vuosi hallitus myöntää noin 50 000 pysyvää oleskelulupaa. Tarkista onko maasi oikeutettu osallistumaan vuosittaisiin viisumiarpajaisiin. Tähän oikeutettujen maiden lista muuttuu joka vuosi. Jos tarvitset apua hakemuksen laatimisessa, lue tästä.

Vaihtoehtoisesti voit aloittaa uuden yritystoiminnan Yhdysvalloissa, mutta kannattaa pitää mielessä, että se vaatii huomattavan alkuinvestoinnin. Selvitä suurlähetystöstäsi mitä erityisvaatimuksia tämänkaltaisen viisumin saamiseksi vaaditaan.

Opiskeleminen New Yorkissa

Jos suunnittelet opiskelevasi New Yorkissa, tarvitset opiskelijaviisumin. Niitä on kahdenlaisia: F-1 (akateemiset opinnot) ja M-1 (ammatilliset opinnot). Tällaisen saadaksesi sinun täytyy päästä opiskelijaksi valtion tunnustamaan kouluun.

Sen jälkeen kun olet ilmoittautunut, oppilaitos lähettää sinulle virallisen lomakkeen (DS-160), joka tulee täyttää viisumin hakuun. Lisäksi sinun täytyy esittää voimassa oleva passi ja todistaa, että voit elättää itsesi oleskelusi ajan. Tarvitset keskimäärin noin 10 000 dollaria oleskelusi ajaksi. Tämä sisältää matkakulut kotimaastasi ja takaisin kotimaahasi, kirjat ja vuokran. Lisäksi sinun täytyy maksaa hallinnollisia maksuja (SEVIS, noin 200 dollaria). Tämä täytyy maksaa suoraan Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirastolle luottokortilla.

Opiskelijaviisumilla pääset Yhdysvaltoihin kuukautta ennen opintojen alkua. Opintojen päättymisen jälkeen voit pysyä maassa enintään 60 päivää (F-1) tai 30 päivää (M-1).

Opiskelijaviisumilla ei voi työskennellä Yhdysvalloissa.

Ericin vinkki: “Ylläpidän www.NewYork.fi-sivustoa, mutta en ole Yhdysvalloissa tarvittavien oleskelulupien tai viisumien asiantuntija. Suosittelen lämpimästi, että tarkistat mitä erityisiä pääsyvaatimuksia suomalaisille on Yhdysvaltoihin. Jokainen maa on erilainen, joten varmista, että olet hyvin asioista perillä ennen kuin matkustat New Yorkiin. Voit lukea lisää Yhdysvaltoihin saapumisesta tästä. Ota yhteyttä Suomen suurlähetystöön saadaksesi lisätietoja. Valitettavasti en voi tarjota harjoittelupaikkoja/työpaikkoja tällä hetkellä, mutta kiitos mielenkiinnosta.”

Työskentely ja asuminen New Yorkissa - Eric's New York

Kuinka paljon rahaa tarvitsee, jotta pärjää New Yorkissa?

Elinkustannukset ovat New Yorkissa erittäin korkeat. Asunnon saamiseksi sinun todistettava, että ansaitset vuodessa 40-45 kertaa enemmän kuin vuokran määrä kuukaudessa.

Kuinka saan töitä New Yorkista?

Jos haluat työskennellä New Yorkissa, tarvitset joko Yhdysvalloissa toimivan yrityksen sponsoriksesi tai työviisumin, jota ei ole helppo saada.

Kuinka kallista New Yorkissa eläminen on?

New York on yksi maailman kalleimmista kaupungeista asua: asuntojen vuokrat ja muut asumiskustannukset ovat korkeita.

Mikä on green card?

Green cardin avulla voit asua ja työskennellä Yhdysvalloissa vakituisesti, mutta oleskelulupaa on vaikea saada.

Oliko artikkelista hyötyä? Suosittele sitä muille antamalla arvosana:

Jatkamalla tämän sivun käyttöä hyväksyt evästeet ja yksityisyyskäytännöt. Lue lisää tästä.

Tilaa uutiskirje

Hae lippuja